WELK MOTORRIJBEWIJS?

 Het motorrijbewijs kent nu 4 categorieën. Het is ingedeeld van licht naar zwaar: rijbewijs-A1, rijbewijs-A2, rijbewijs-A code 80 en rijbewijs-A. Bij het rij-examen kan je kiezen tussen examen doen met een automaat of met schakel motor. Ben je geslaagd met een automaat dan krijg je de code 78 op het rijbewijs. Dat betekent dat je alleen met  automaat mag rijden. Op deze site worden de verschillende rijbewijs categorieën uitgelegd. Er staan ook tips bij welk rijbewijs het beste bij jou past. En ook hoe je het makkelijkst het motorrijbewijs haalt. 


VESPA125rijbewijs A1, A2 en A of rijbewijs A1, A2 en A met code 78(automaat) / code 80(tijdelijke beperking).

KTM DUKE 125rijbewijs A1, A2 en A en 

rijbewijs A met code 80 (tijdelijke beperking).

 

MOTORRIJBEWIJS-A1 vanaf 18 jaar voor:

 

-een 2-wielige motorvoertuig met max. 125 cc en max. 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht. 

-een 3-wielige motorvoertuig met max. 15 kW. 

 

 

 

Rijles mag vanaf 17 jaar met het autorijbewijs of het theorie-certificaat voor motor. Het theorie-examen is ook vanaf 17 jaar en is 1,5 jaar geldig. Het rijexamen is vanaf 18 jaar *).

 

Het rijexamen bestaat uit 2 delen. Het eerste rijexamen heet “bijzondere verrichtingen” en het tweede rijexamen heet “verkeersdeelname”. Het eerste rijexamen “bijzondere verrichtingen” mag je nog met het auto-rijbewijs doen als je nog geen theorie-certificaat voor motor hebt.  Bij het tweede rijexamen “verkeersdeelname” moet je in het bezit zijn van het theorie-certificaat voor motor.

 

Als je het rijbewijs-A1 al 2 jaar hebt kan je door alléén het rijexamen “verkeersdeelname” te doen op een A2-motor of A2-motorscooter om het rijbewijs-A2 te halen. Dus geen theorie-examen of “bijzondere verrichtingen” meer.

 

Tip: Heb je rijbewijs-A1 gehaald op een (motorscooter met) automaat dan kan je door alléén het praktijkexamen “verkeersdeelname” op een schakel motor het rijbewijs-A2 schakel halen!

 

 

*) Meerdere instanties zijn bezig om de leeftijdsgrens voor rijexamen A1 te verlagen naar 16 jaar.

 

 

Klik hier voor motorrijles. Klik hier voor motorscooter-rijles.

 HARLEY-DAVIDSON 35KW, rijbewijzen A2 en A en

rijbewijs-A met code 80 (tijdelijke beperking)

YAMAHA T-MAXrijbewijs-A2 en rijbewijs-A, rijbewijs-A code 80, zowel schakel- als automaat-rijbewijs. 

MOTORRIJBEWIJS-A2 vanaf 20 jaar voor:  

 

-een 2-wielige motorvoertuig met max. 35 kW en maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht. Ook mag   de motor niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan 70 kW vermogen. 

 -een 3-wielige motorvoertuig met max. 15 kW.

 

 

Theorie-examen is vanaf 17 jaar en is 1,5 jaar geldig. De rijexamens “bijzondere verrichtingen” 

en “verkeersdeelname” zijn vanaf 20 jaar.

 

 

Bij het behalen van rijbewijs-A2 krijg je rijbewijs-A1 er bij.

 

 

Met rijbewijs-A1 of rijbewijs-B mag je gelijk beginnen met motorrijles nemen. Anders eerst het  theorie-examen voor motor halen. Maar heb je alleen rijbewijs-B, dan moet je nog wel het theorie-examen voor motor halen voordat je het 2e rijexamen “verkeersdeelneming” gaat doen.      

 

 

Tip: Met rijbewijs A2-automaat kan je na 2 jaar met alléén het rijexamen “verkeersdeelneming” het rijbewijs-A “automaat” of rijbewijs-A “schakel” halen. 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor motorrijles. Klik hier voor motorscooter-rijles.

 YAMAHA NIKEN, rijbewijs A vanaf 24 jaar maar met code 80 vanaf 21 jaar!

DUCATIE HYPERMOTARD 35 kW, rijbewijs-A2 of rijbewijs A met code 80

MOTORRIJBEWIJS-A code 80 vanaf 21 jaar voor: 

 

-voor 3-wielige motorvoertuigen met een onbeperkt vermogen,

-voor 2-wielige motorvoertuigen alléén de eerste 2 jaar of tot je 24e levensjaar met minimaal 15 kW en maximaal 35 kW, wanneer je geslaagd bent voor de praktijk-examens "bijzondere verrichtingen” (AVB) en praktijk-examen "verkeersdeelname“ (AVD) op een motor voor rijbewijs-A.

 

 

Heb je het rijbewijs-A code 80 al 2 jaar in je bezit dan kan je een nieuw rijbewijs-pasje aanvragen voor 2- en 3-wielige motorvoertuigen met onbeperkt  vermogen. Wanneer je 24 bent geworden vervalt code 80 en het is dan automatisch motorrijbewijs-A met onbeperkt vermogen.

 

 

Theorie-examen is vanaf 17 jaar en is 1,5 jaar geldig. Dus theorie-examen doen als je 20 jaar bent als je nog geen motorrijbewijs hebt.

De praktijk-examens "bijzondere verrichtingen" (AVB) en "verkeersdeelname" (AVD) zijn vanaf 21 jaar.

 

 

Met het behalen van rijbewijs-A code 80 krijg je automatisch rijbewijs-A1 en rijbewijs-A2 er bij.

 

 

 

 

Klik hier voor motorrijles. Klik hier voor motorscooter-rijles.

 

 GILERA GP 800, rijbewijs-A (eventueel met automaat code 78)

YAMAHA R1, rijbewijs-A (dus vanaf 24 jaar)

MOTORRIJBEWIJS-A rijexamen vanaf 24 jaar voor:  

 

-motorvoertuigen op 2 of 3 wielen met onbeperkt vermogen, als je geslaagd bent voor het theorie-examen motor en de rijexamens “bijzondere “verrichtingen” en “verkeersdeelneming”. 

 

Heb je rijbewijs-A1 of rijbewijs-A2 dan hoef je geen theorie-examen te doen. Alleen het rijexamen “verkeersdeelneming”. Je mag je gelijk beginnen met motorrijles voordat je 24 bent wanneer je rijbewijs-A1, rijbewijs-A2, of rijbewijs-B hebt. Anders moet je eerst het theorie-examen halen. Heb je enkel rijbewijs-B dan moet je wel het theorie-certificaat voor motor hebben voordat je het 2e rijexamen “verkeersdeelneming” gaat doen.

 

Bij het behalen van rijbewijs-A krijg je automatisch rijbewijs-A2 en rijbewijs-A1 er bij.

 

Met rijbewijs-A2 kan je met alléén het praktijkexamen “verkeersdeelneming” het rijbewijs-A halen.

Of je rijbewijs-A2 schakel of rijbewijs-A2 automaat hebt maakt niet uit. Doe je het praktijkexamen "verkeersdeelneming op een schakel-motor dan krijg je het volledige rijbewijs-A. Dus dan geen theorie-examen en geen rijexamen “bijzondere “manoeuvres”meer.

 

 

 

 

 

Klik hier voor motorrijles. Klik hier voor motorscooter-rijles.

 

 

 

 PIAGGIO MP3, rijbewijs B vóór 19-1-2013 gehaald. Rijbewijs-A2 of A eventueel code 78 (automaat) en/of code 80 (tijdelijke beperking).        

RIJBEWIJS-B 

 

Wanneer je het rijbewijs-B hebt gehaald vóór19 januari 2013 dan mag je met het rijbewijs-B voor auto op een speciale MP3 LT-motorscooter, een CAN-AM of Peugeot Metropolis 400 rijden. Let op, het moet een 3-wielig motorvoertuig zijn. 

Is je rijbewijs-B afgegeven na 19 januari 2013, dan heb je echt het rijbewijs-A nodig.

 

Dus met rijbewijs-B mag je in Nederland niet een 2 wielige motor of motorscooter rijden!

 

 

 

Klik hier voor motorrijles. Klik hier voor motorscooter-rijles.

 

 

 

 Tip1: 

 

Wil je zo vroeg mogelijk met onbeperkt vermogen juridisch mogen rond rijden, dan kan dat op een 3-wielig motorvoertuig met rijbewijs-A code 80 vanaf 21 jaar. Heb rijbewijs-A code 80 2 jaar dan kan je dus met 23 jaar al op een 2-wielig motorvoertuig met onbeperkt vermogen rondrijden. Ben je 24 of ouder, dan wordt het automatisch rijbewijs-A. Dus mag je op alle motoren met onbeperkt vermogen rijden.

 

Tip 2:

 

Wil je zo vroeg mogelijk met onbeperkt vermogen juridisch mogen rond rijden, dan kan dat op een 2-wielig motorvoertuig met rijbewijs-A met 22 jaar. Wel met 20 jaar rijbewijs-A2 (automaat) halen. En 2 jaar later, als je 22 jaar kan je bent, kan je met alleen het rijexamen "verkeersdeelname" rijbewijs-A halen.

 


Staat hier iets abusievelijk niet of verkeerd vermeld? Is er een dode link? Stuur een mail naar mail@multidrive.nl met de fout met vermelding van de site “rijbewijs-a.nl/welk motorrijbewijs”.